Google+

ASCÓ SARRAÍ

ASCO SARRAI DIBUIX3

ELS ORIGENS

Al segle VIII els visigots ocupaven el conjunt de la Península Ibèrica en un únic regne amb capital a Toledo, aprofitaren l’organització i institucions romanes, i adoptaren moltes de les seves costums i tradicions. A Ascó es probable que s’assentessin al capdamunt de l’esplanada del castell, aprofitant el poblat ibero-romà que s’hi desenvolupà.

Va ser vers l’any 714 (quan bona part de la Península ja estava ocupada pels sarraïns) quan els musulmans, comandats pels cabdills Musa i Tàric, van baixar per la vall de l’Ebre, passant per Saragossa, Osca, Lleida, Tarragona i fins la Ribera d’Ebre i Tortosa. A partir d’aleshores el poble es coneix com Hisn – Adkun topònim que ha derivat a l’Ascó actual.

A Ascó i en tota la Ribera d’Ebre perdura la dita popular “que ve el moro Mussa” per  a fer por als nens
A la comarca del Priorat s’explica per tradició que els moros passaren l’Ebre pel pas d’Ascó o pas de l’Ase.

ASCÓ, UN CENTRE COMERCIAL, AGRARI I MILITAR A L’EBRE CATALÀ

Durant l’època musulmana Ascó es converteix en un gran centre comercial, agrari i militar a l’Ebre català, donada la seva posició estratègica. El poble d’Ascó, governava un extens territori i disposava de castell, mesquita, aljama, banys àrabs, hospital, fossar, mercat, sitges, molí d’oli, espai per a fer curses de cavalls, colomera, pas de barca i un molí de farina fluvial.

El poble era presidit pel castell i el rodejava una muralla constituïda per les façanes que donaven a l’exterior de la població. Les muralles eren connectades per portals alguns defensats per torres de defensa. L’activitat al voltant del poble era molt activa, hi havia llaüts que navegaven per l’Ebre, traginers esperant travessar pel pas de barca, agricultors feinejant al camp o terrissaries a la riba del riu. Els musulmans desenvoluparen la construcció de les embarcacions fluvials, es creu que perfeccionaren el transport fluvial amb els llaüts i el pas de barca i també el sistema de regadiu.

EL DISTRICTE RURAL D’ASCÓ

El castell d’Ascó que depenia del valiat de Siurana conformava doncs un districte rural molt extens i que arribava fins a Margalef, a la vessant nord del Montsant. El hisn (castell) d’Ascó (Adkún), encapçalava un petit districte rural (juz’, iqlím) format per diferents alqueries subordinades: Vinebre (Ibn Àbir), la Torre de l’Espanyol (Turris d’Alboçalaz), Palma d’Ebre, la Bisbal de Falset, Cabacés i Margalef. Les alqueries de la Bisbal (Mon Sacer) i Margalef (marg Haläf) eren governades per un representant del cabdill d’Ascó que residia a Amilkarbesir – Avincabasser, l’actual Cabacés.  El districte rural d’Ascó, era subordinat al valiat i més tard taifa de Siurana i s’emmarcava dins una circumscripció encara major capitanejada per la ciutat-territori de Tortosa. Les fortificacions de Miravet, Móra d’Ebre, Garcia, Ascó i Flix tenien comunicació visual directa entre elles i possiblement també amb el valiat de Siurana a través del districte d’Ascó.

mapa districte rural asco sarrai

ENDINDAR-SE AL PASSAT SARRAÍ D’ASCÓ

Passejar per Ascó es viatjar al passat morisc gràcies a la fisonomia del seu casc antic que encara conserva el traçat urbà andalusí. La Moreria d’Ascó destaca per la seva grandària i representativitat arquitectònica. La foscor dels carrers, les cases que s’estrenyen amb l’alçada, baixungues estretes i costerudes, cases amb tapions i perxes que et sorprenen a cada racó fan viatjar en el temps al visitant.

COMERÇOS ASCÓ TURISME TERRES DE L'EBRE-01

Porta d’entrada a la moreria

Era una antiga torre de defensa àrab que coincidia amb una de les portes d’entrada a la moreria.

COMERÇOS ASCÓ TURISME TERRES DE L'EBRE-01

La Moreria

Ascó formava una munió de cases tancades per muralles amb carrers estrets, foscos, costeruts i tortuosos que avui encara podem admirar

COMERÇOS ASCÓ TURISME TERRES DE L'EBRE-01

Les Voltes i Sitges

Sota la plaça major eren les sitges de l’aljama i la mesquita

COMERÇOS ASCÓ TURISME TERRES DE L'EBRE-01

Carrer La Mola

És un dels carrers més singulars i característics per la forma de ferradura que pren i els elements arquitectònics andalusins que encara conserva. Les façanes exteriors servien de muralla

Activitats per a conèixer l'Ascó sarraí

COMERÇOS ASCÓ TURISME TERRES DE L'EBRE-01

Converteix-te en llaüter

Vine a navegar per l’Ebre amb llaüt l’embarcació tradicional de l’Ebre català. Operatiu només en períodes navegables.

COMERÇOS ASCÓ TURISME TERRES DE L'EBRE-01

Descobreix els tresors d’Ascó

Des de l’Oficina de Turisme s’ofereixen visitas guiades amb prèvia reserva pel casc antic. Una bona oportunitat per a conèixer el passat sarraí, morisc i templer d’Ascó

Imagen test rotate

THE CULTURAL TREASURE

In Ascó there is place for the patrimonial treasures inherited as a consequence of the passage of different people and cultures in the village.

Imagen test rotate

NATURAL TREASURE

Ascó’s natural treasures are headed by the Ebro River, along with other really important natural spaces like l’Illa de l’Ebre, el Pas de l’Ase or the mountain range of Pàndols i Cavalls.

Imagen test rotate

ENERGY TREASURE

Currently, Ascó is one of the main producers of energy in Spain, which has changed the economic and social geography of the village and of the region.