Google+

Camí natural de l’Ebre – GR 99 – Camí de Sirga

Descripció del recorregut
La capelleta de la Mare de Déu del Carme, patrona dels navegants, és el punt de sortida cap al sud-est, seguint la carretera fins a un desviament a l’esquerra, que descendeix per creuar el barranc de la Gala: és l’inici del camí de Barbers, perfectament senyalitzat com a Camí Natural de l’Ebre. A l’esquerra tindrem el traçat del ferrocarril i idíl•liques vistes de la Ribera d’Ebre. Finalitzat el camí de Barbers, la senda s’enfila cap a la muralla rocosa fins arribar a una miranda on el cartell ens informa que estem al Pas de l’Ase, un indret estratègic de control ibèric i romà del trànsit fluvial. Descendim de nou a la via fèrria i seguim la pista que, a les sènies de Garcia, s’aparta momentàniament del riu per passar per l’estació del tren i el Mas de les Sènies.

Descripció de la ruta
El GR-99 o Camí Natural de l’Ebre és un sender de gran recorregut que s’inicia a Fontibre (Cantàbria) i recorre tot l’Ebre fins a la desembocadura, a Riumar (Tarragona).
El riu Ebre té tres trams naturals diferenciats: l’alt Ebre, la depressió i el baix Ebre que permeten, al seu torn, dividir el camí pels paisatges que s’observen i per les característiques del camí.

Es tracta d’un recorregut que ressegueix el curs del riu Ebre des de el seu naixement fins a la desembocadura, prop de 1.150 quilòmetres dividits en 59 trams de 20 km passant per les Comunitats Autònomes de Cantabria, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. La posada en valor del GR-99 fou incentivada pels principals actors de l’excursionisme i el senderisme de l’Estat Espanyol, els quals denominaren la ruta camins Naturals de l’Ebre.

A  les Terres de l’Ebre el GR-99 es conegut com el Camí de Sirga. Des d’antic, les aigües de l’Ebre han estat solcades per les diverses civilitzacions que hi han fet estada: els ibers, els romans, els sarraïns, els cristians… Habitualment les naus navegaven empeses per la força favorable del corrent del riu i dels vents. Però en cas contrari, era necessària l’ajuda dels animals de càrrega i els sirgadors, homes de força, que des dels senders que vorejaven el riu estiraven cordes per empènyer les embarcacions plenes de mercaderies riu amunt.

A la Ribera d’Ebre trobem tres etapes de les 42 existents, una de les quals passa pel terme d’Ascó, concretament l’etapa 38 que connecta Flix amb Móra d’Ebre.

El tram que transcorre pel terme d’Ascó és un dels més monumentals pel que fa a paisatge fluvial a causa de la seva proximitat a l’Ebre. El riu, en aquesta zona, es va encaixant entre muntanyes com a l’espectacular Pas de l’Ase, a mitja etapa, i coincideix amb l’antic camí de Sirga de l’Ebre. Des d’aquest punt, les mirandes al riu són extraordinàries i es fa entenedora la importància que va tenir el seu curs al llarg de la història remota fins als nostres dies.

Apte per a fer a peu

Sens dubte és una bona opció per a conèixer el riu i el nostre petit territori. T’animes? Més informació a l’Oficina de Turisme d’Ascó o al web: www.caminosnaturales.com

Powered by Wikiloc