Google+

Descoberta del castell d’Ascó

Descripció del recorregut
Sortim de la part alta del poble, del carrer Alta Castell, agafant el corriol que s’enfila decidit cap al castell d’Ascó. En alguns trams força pedregós, aviat ens porta fins al capdamunt del turó, on haurem de recular una mica fins apropar- nos al castell. La tornada la realitzem per un altre camí, passat el castell, seguint uns esglaons de fusta i baixant entre un antic camp de conreu.

Descripció de la ruta
El castell d’Ascó senyoreja el poble situat als seus peus i domina un ampli tram de plana fluvial de l’Ebre delimitada pels estrets del Pas de l’Ase i el Pas del Llop d’Andisc. Aquest indret, poblat des d’antic per la seva ubicació estratègica, ha vist passar ibers, romans, àrabs, templers, hospitalers i cristians. Els primers assentaments del castell daten de l’època musulmana, moment en què el poble es converteix en un gran centre comercial, agrari i militar del riu Ebre al seu pas per Catalunya. El poble, presidit pel castell, estava emmurallat i rendia servitud al valiat de Siurana. Val a dir que la població musulmana va ser la dominant a Ascó fins que va ser expulsada, al segle XVII, deixant l’activa ciutat pràcticament despoblada i sense activitat econòmica.

El poble d’Ascó també fou comanda templera, atorgada el 1153 pel comte Ramon Berenguer IV de Barcelona junt amb altres béns. El 1167 el rei Alfons I va empenyorar el castell i, finalment, Pere I, el 1210, el va cedir amb tots els drets. Dissolt l’Ordre del Temple (1312), va continuar com a comanda hospitalera amb títol de comanador fins el 1780. En les restes actuals queda la garita, construcció carlista del segle XIX actualment reconstruïda i part d’una torre gòtica.

El castell va ser destruït en part durant la guerra dels Segadors, a mitjan segle XVII, i desmantellat totalment a les guerres de Successió i Carlines.

Durada: 20 minuts
Apte per a fer a peu

Powered by Wikiloc